FFA ANIMOCJE: spotkanie z Joanną Jabłczyńską

Honorowa nagroda za szczególne osiągnięcia w dziedzinie dubbingu

Od 2014 roku na organizatorzy ANIMOCJI jako jedyni w Polsce nagradzają twórców związanych z dubbingiem. Podczas minionej edycji, jako pierwszy, to szczególne wyróżnienie otrzymał słynny Julian z filmu pt. "Madagaskaru", czyli Jarosław Boberek.

W tym roku nagrodę honorową odbierze Joanna Jabłczyńska - polska aktorka ekranowa i dubbingowa, piosenkarka i dziennikarka telewizyjna.

Joanna Jabłczyńska

Urodziła się 9 grudnia 1985 na warszawskim Bródnie, ale pierwsze lata życia spędziła w jednej z "najgorszych" w tamtych czasach dzielnic stolicy - na Tarchominie, w 12-piętrowym bloku z wielkiej płyty.

Swoją przygodę z kamerą rozpoczęła bardzo szybko. Mają 8 lat wygrała eliminacje do Telewizyjnego Zespołu Dziecięcego „Fasolki”, z którym - jako solistka - często pojawiała się na ekranie. Między innymi w uwielbianym przez dzieciaki "Tik-Tak". Przez wiele lat prowadziła też jako młodzieżowa dziennikarka, równie słynny program dla dzieci „Teleranek”.

Karierę filmową rozpoczęła od... dubbingu . Już jako 5-latka (!) podkładała głos do "Tajemnicy zaginionej skarbonki" (1990). Na jej dubbingowym koncie znajduje się blisko 100 tytułów, a wśród nich "Dawno temu w trawie", "Król Lew II: Czas Simby", "Grinch: Świąt nie będzie" , "Spirited Away: W krainie bogów", "Harry Potter i Kamień Filozoficzny", "Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd", "Kurczak Mały", "Franklin i skarb jeziora" (jako tytułowy Franklin), "Garfield: Koty górą, "Scooby doo: Pierwsze strachy", "Ostatni Władca Wiatru". Wystąpiła też w ścieżkach dźwiękowych gier komputerowych Diablo III i Battlefield 4.

W filmie i serialu po raz pierwszy zobaczyliśmy ją w 1999 w serialu "Klan", gdzie do 2006 roku grała postać Sylwii Marczyńskiej, córki Alicji. Popularność przyniosła jej rola w innym serialu. Od 2003 gra w serialu "Na Wspólnej", postać Marty Konarskiej - Hoffer.

Jej pierwszą rolą kinową był występ u samego Andrzeja Wajdy. W 2000 roku zagrała w "Wyroku na Franciszka Kłosa", gdzie jako 16-latka odtwarzała postać dziewczynki Józi. W 2006 wystąpiła w realizowanym w Toruniu debiucie reżyserskim Andrzeja Seweryna "Kto nigdy nie żył...". Zagrała także w komediach romantycznych "Nigdy w życiu!" (2004) i "Tylko mnie kochaj" (2006). Wystąpiła w wielkich telewizyjnych show: Taniec z gwiazdami i Jak Oni Śpiewają.

Jest niezwykle aktywna "pozaekranowo". Bierze udział w maratonach w kolarstwie górskim, jako członkinią zawodowej drużyny sportowej. Nagrała płytę z własnymi piosenkami pt. "Pa pa ra pa" (2010). Wspiera też Hospicjum im. Ks. Eugeniusza Dutkiewicza SAC w Gdańsku. Ostatnio... zdała egzamin radcowski i jest oficjalnie prawnikiem.

Filmografia

1999–2006: Klan – Sylwia Marczyńska, córka Alicji i 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – Józia

od 2003: Na Wspólnej – Marta Konarska (Hoffer)

2004: Nigdy w życiu! – Tosia

2006: Tylko mnie kochaj – kelnerka

2006: Kto nigdy nie żył... – Marysia Sypniewska

2008: Kryminalni – barmanka Ula (odc. 98)

Polski dubbing

1990: Tajemnica zaginionej skarbonki – Kasia

1998: Dawno temu w trawie

1998: Król Lew II: Czas Simby – Kiara

2000: Grinch: Świąt nie będzie – Cindy Lou Who

2001: Spirited Away: W krainie bogów – Chihiro

2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny

2003: Mali agenci 3D: Trójwymiarowy odjazd – Carmen

2005: Kurczak Mały

2006: Franklin i skarb jeziora – Franklin

2009: Garfield: Koty górą – Arlene

2009: Scooby doo: Pierwsze strachy – Anna

2010: Ostatni Władca Wiatru – Yue

2012: Diablo III:

2013: Battlefield 4 – Huang "Hanna" Shuyi

Zapraszamy!