'Misją Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego jest tworzenie nowego obszaru interdyscyplinarnej działalności kulturalnej związanej z aspektem historii jedzenia w kontekście miejskim i regionalnym, a także ogólnopolskim i międzynarodowym. Ważnym elementem misji jest przybliżanie – za pomocą stałego dostępu do polisensorycznego programu oraz inicjowanych badań czy prowadzonych działań kulturalnych (wykładów, wystaw, oprowadzań, pokazów, degustacji, koncertów kulinarnych, konferencji) – dziedzictwa kulinarnego.
'
Misją Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego jest tworzenie nowego obszaru interdyscyplinarnej działalności kulturalnej związanej z aspektem historii jedzenia w kontekście miejskim i regionalnym, a także ogólnopolskim i międzynarodowym. Ważnym elementem misji jest przybliżanie – za pomocą stałego dostępu do polisensorycznego programu oraz inicjowanych badań czy prowadzonych działań kulturalnych (wykładów, wystaw, oprowadzań, pokazów, degustacji, koncertów kulinarnych, konferencji) – dziedzictwa kulinarnego.
Do głównych zadań sekcji należy reprezentacja aspektów związanych z dziedzictwem kulinarnym rozumianym w kontekście lokalnym (Bydgoszcz), regionalnym (województwo kujawsko-pomorskie) jak i ogólnopolskim oraz – w kontekście działalności w Sieci Miast Kreatywnych UNESCO (obszar kreatywności w obrębie gastronomii) – także europejskim i światowym.
Siedziba sekcji są Pałace Ostromecko w ramach Zespołu Pałacowo-Parkowego. W Pałacu Nowym mieszczą się Jadalnie i Kuchnie. Warsztaty i spotkania odbywają się często w Starej Kuchni, z zachowaną oryginalną, unikatową, blisko stuletnią kuchenką wolnostojącą, wyprodukowaną w fabryce Senkinga w Hildesheim.
Pracownicy sekcji prowadzą badania nad lokalnym dziedzictwem w kontekście historii jedzenia. Tworzą stałą i czasową ofertę kulinarną dostępną na co dzień w Jadalni Pałacowej w ZPP w Ostromecku. Przygotowują historyczne rekonstrukcje kulinarne. Tworzą atrakcyjną ofertę kulinarną dla gości Pałaców. Opracowują program działań edukacyjnych.
Komórki w ramach sekcji to: Pałacowa Akademia Kulinarna – odpowiedzialna za organizację wydarzeń, Jadalnia Pałacowa – ze stałą ofertą dostępną dla gości, Kuchnia Pałacowa – przygotowująca sezonową ofertę kulinarną oraz Kuchnia Historyczna – specjalizująca się w rekonstrukcjach kulinarnych. Spiżarnia Pałacowa – z zapleczem skecji.
Sekcja współpracuje m.in. z Szlakiem krajoznawczo-kulinarnym „Niech Cię Zakole”, Bydgoskim Szlakiem Kulinarnym, Szlakiem, siecią „Europejskie dziedzictwo. Smaki regionu. Kujawsko-Pomorskie” oraz ze stowarzyszeniami, instytucjami kultury, organizatorami ruchu turystycznego, regionalistami.