Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
'

Misją Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego jest tworzenie nowego obszaru interdyscyplinarnej działalności kulturalnej związanej z aspektem historii jedzenia w kontekście miejskim i regionalnym, a także ogólnopolskim i międzynarodowym. Ważnym elementem misji jest przybliżanie – za pomocą stałego dostępu do polisensorycznego programu oraz inicjowanych badań czy prowadzonych działań kulturalnych (wykładów, wystaw, oprowadzań, pokazów, degustacji, koncertów kulinarnych, konferencji) – dziedzictwa kulinarnego.

'

Sekcja Dziedzictwa Kulinarnego

Misją Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego jest tworzenie nowego obszaru interdyscyplinarnej działalności kulturalnej związanej z aspektem historii jedzenia w kontekście miejskim i regionalnym, a także ogólnopolskim i międzynarodowym. Ważnym elementem misji jest przybliżanie – za pomocą stałego dostępu do polisensorycznego programu oraz inicjowanych badań czy prowadzonych działań kulturalnych (wykładów, wystaw, oprowadzań, pokazów, degustacji, koncertów kulinarnych, konferencji) – dziedzictwa kulinarnego.

Do głównych zadań sekcji należy reprezentacja aspektów związanych z dziedzictwem kulinarnym rozumianym w kontekście lokalnym (Bydgoszcz), regionalnym (województwo kujawsko-pomorskie) jak i ogólnopolskim oraz – w kontekście działalności w Sieci Miast Kreatywnych UNESCO (obszar kreatywności w obrębie gastronomii) – także europejskim i światowym.

Siedziba sekcji są Pałace Ostromecko w ramach Zespołu Pałacowo-Parkowego. W Pałacu Nowym mieszczą się Jadalnie i Kuchnie. Warsztaty i spotkania odbywają się często w Starej Kuchni, z zachowaną oryginalną, unikatową, blisko stuletnią kuchenką wolnostojącą, wyprodukowaną w fabryce Senkinga w Hildesheim.

Pracownicy sekcji prowadzą badania nad lokalnym dziedzictwem w kontekście historii jedzenia. Tworzą stałą i czasową ofertę kulinarną dostępną na co dzień w Jadalni Pałacowej w ZPP w Ostromecku. Przygotowują historyczne rekonstrukcje kulinarne. Tworzą atrakcyjną ofertę kulinarną dla gości Pałaców. Opracowują program działań edukacyjnych.

Komórki w ramach sekcji to: Pałacowa Akademia Kulinarna – odpowiedzialna za organizację wydarzeń, Jadalnia Pałacowa – ze stałą ofertą dostępną dla gości, Kuchnia Pałacowa – przygotowująca sezonową ofertę kulinarną oraz Kuchnia Historyczna – specjalizująca się w rekonstrukcjach kulinarnych. Spiżarnia Pałacowa – z zapleczem skecji.

Sekcja współpracuje m.in. z Szlakiem krajoznawczo-kulinarnym „Niech Cię Zakole”, Bydgoskim Szlakiem Kulinarnym, Szlakiem, siecią „Europejskie dziedzictwo. Smaki regionu. Kujawsko-Pomorskie” oraz ze stowarzyszeniami, instytucjami kultury, organizatorami ruchu turystycznego, regionalistami.

Kontakt

Zespół Pałacowo-Parkowy w Ostromecku

ul. Bydgoska 9, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Rezerwacja stolików:

tel: +48 785 251 162

Recepcja:

e-mail: recepcja@palaceostromecko.pl

tel: +48 785 250 182

Anna Kornelia Jędrzejewska Kierowniczka/Kuratorka Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego

e-mail: kornelia.jedrzejewska@mck-bydgoszcz.pl

Marta Zagórska Zastępca Kierowniczki/Kuratorki Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego | Ochmistrzyni

e-mail: marta.zagorska@mck-bydgoszcz.pl

kom: + 48 785 250 861

Mikołaj Bąkowski Mistrz Kuchni Pałacowej
Kuchmistrz / Szef Kuchni

e-mail: mikolaj.bakowski@mck-bydgoszcz.pl

Błażej Mirota Mistrz Kuchni Historycznej
Kuchmistrz
Szef Kuchni Historycznej
Zastępca Szefa Kuchni Pałacowej

e-mail: blazej.mirota@mck-bydgoszcz.pl

Ryszard Deliński Kierownik | Kamerdyner Jadalni Pałacowej
Specjalista ds. informacji i Edukacji Kulinarnej

Dominika Mirus – Specjalistka ds. edukacji i wydarzeń kulinarnych
Pałacowa Akademia Kulinarna
Organizacja Wydarzeń Kulinarnych

e-mail: dominika.mirus@mck-bydgoszcz.pl
kom: +48 519 346 570

Ewa Kiełbasińska – Kuchmistrzyni
Zastępca Szefa Kuchni
Zespół Pracowników Kuchni i Jadalni

Ta strona wykorzystuje pliki cookies
OK