Gęsinowy tydzień w Pałacach Ostromecko
7- 13 listopada 2022 / Jadalnie Pałacowe w Ostromecku

W dniach 7-13 listopada zapraszamy do Jadalni Pałacowych na kulinarne świętowanie połączonej z prezentacją nowego menu. Króluje w nim gęsina, przygotowana na wiele sposobów przez kuchmistrzów Kuchni Pałacowej w Ostromecku. Wśród specjałów smakosze znajdą takie dania tradycyjne naszej lokalnej kuchni z Kujaw i Pomorza jak okrasa, czarnina, rosół, udka. Nie brakuje również sezonowych dań wegetariańskich m.in. zup z dyni czy selerowo-gruszkowej. Pałacowy cukiernik przygotował z kolei wybór deserów wśród których króluje sernik lawendowy i tarta gruszkowa.
11 listopada wiąże się ze wspomnieniem dnia świętego Marcina (opiekuna winnic, pasterzy i żołnierzy, który jest także jednym z patronów Bydgoszczy). W dawnych czasach był to okres kończenia prac polowych i szykowania zapasów na zimę. Ważnym wydarzeniem związanym tym dniem stało się także z biegiem czasu świętowanie odzyskania niepodległości przez Polskę. Współcześnie obchodzimy 11 listopada w różny sposób. To co może nas połączyć to wspólne spotkanie przy stole, przy sezonowych przysmakach.
Zapraszamy do smakowania kulinarnych specjałów w Pałacu Nowym w Ostromecku.
Pełne menu znajduje się na stronie:
Restauracja czynna jest od
poniedziałku do piątku, od godziny 12.00 do 20.00 oraz w sobotę i niedzielę od godziny 10.00 do 20.00.
Rezerwacja stolików: +48 785 251 162