Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy

Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.

Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024

Data:
10.02.2024 / Sobota
Godzina:
12:00
Miejsce:
Stara Kuchnia w Pałacu Nowym w Ostromecku
Wstęp:
25 zł (obowiązują zapisy) PLN

Opis wydarzenia

10 lutego 2024, godz. 12.00 / Stara Kuchnia w Pałacu Nowym w Ostromecku

Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.

Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024

Kuchnia Historyczna – to część Kuchni Pałacowej w Ostromecku. W czasie organizowanych spotkań będziemy zajmować się dziedzictwem kulinarnym województwa kujawsko-pomorskiego. Nie zabraknie historycznych przepisów, regionalnych zwyczajów oraz produktów tradycyjnych, a to wszystko połączone z degustacją.

Spotkania prowadzone są przez Annę Kornelia Jędrzejewską – kuratorkę Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy oraz kuchmistrza Błażeja Mirotę – szefa Kuchni Historycznej przy współudziale zaproszonych gości.

Wydarzenia organizowane są w Starej Kuchni – miejscu, w którym onegdaj przygotowywano pałacowe potrawy. Inaugurujemy cykl w Światowy Dzień Kociewia – 10 lutego

W programie:

• Kociewie i jego dziedzictwo kulinarne – Anna Kornelia Jędrzejewska – kurator sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK

• Fjut kociewski na maślance – prezentacja i degustacja regionalistka Magdalena Potulska

• Zylc kociewski – prezentacja i degustacja kuchmistrz Błażej Mirota – szef kuchni Historycznej Pałace Ostromecko

Miejsce: Stara Kuchnia

Koszt: 25 zł

Zapisy recepcja@palaceostromecko.pl