„Ryby po bydgosku”. Festiwal kulinarno-kulturalny
wydarzenie zorganizowane w ramach Teho-Festu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O
Opis wydarzenia
19 września 2021, godz. 12.00 – 18.00 / ulica Spichlerna (przestrzeń między Muzeum a Barką Lemara)
„Ryby po bydgosku”. Festiwal kulinarno-kulturalny
W ramach TehoFest 2021, 19 września 2021 roku zapraszamy na festiwal kulinarno-kulturalny pn. „Ryby po bydgosku”. Dowiecie się wszystkiego o tradycjach związanych z handlem rzecznym i rybołówstwem w naszym mieście, a także spróbujecie tradycyjnej przekąski szyperskiej.
Festiwal organizowany jest w ramach Teho-Festu – święta Szlaku Wody, Przemysłu i Rzemiosła TeH2O, wpisując się tym samym w Europejskie Dni Dziedzictwa, które odbywają się w tym roku pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.
„Ryby po bydgosku” będą jednocześnie zapowiedzią nowego projektu – cyklu spotkań, wydarzeń, animacji oraz prezentacji związanych z kulinariami. Wraz z naszymi kuchmistrzami i interpretatorami dziedzictwa kulinarnego z Pałaców Ostromecko przygotowywać będziemy kolejne atrakcje, których tematyka skupi się na historii wyżywienia.
Zaangażowanie pałacowej kuchni z Ostromecka ma w tym projekcie niemałe znaczenie – szczególnie, że w ostatnich latach cały kompleks przechodzi swoistą metamorfozę. Historia pałaców i parku oraz dzieje osób tu mieszkających jest na nowo interpretowana i prezentowana zarówno lokalnej społeczności, jak i turystom odwiedzającym to niezwykłe miejsce.
Organizatorami wydarzenia są: Zespół Pałacowo – Parkowy w Ostromecku (Kuchnia Pałacowa i Sekcja Dziedzictwa Kulinarnego w Ostromecku), Muzeum Legend Szyperskich Barka Lemara i Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy.
Fot. Handlarki sprzedające śledzie z beczek na rynku w Bydgoszczy – Rybi Rynek – Listopad 1925 za: //pl.wikipedia.org/wiki/Rybi_Rynek